The winners of the 2014 Solent Design Awards have now been announced!

There are three awards: The Quality Places Award, The Urban Design Award and The People's Choice Award.

The winner of the 2014 People's Choice Award will be the scheme with the most votes by members of the public who consider it to have made the most valuable contribution to the community and space in which it is situated.

Voting now closed. Winners will be announced at the Awards Event on 20th November at the Mary Rose Museum, Portsmouth.

The Urban Design Award

To be awarded to the best urban design project.

Winner: St Alphege Learning & Teaching Building

The People's Award

Awarded to the project that receives the most online votes in October.

Winner: Mary Rose Museum

The Overall Quality Place Award

The top prize for the best scheme in all categories: Architecture, public space, or street scheme.

Winner: Ryde School

The Solent Design Awards celebrate the very best architecture and placemaking in Hampshire. As in previous years, this biennial competition invites submissions in a number of categories by designers across Hampshire.

Any project completed since 31st March 2012 can be nominated and it can be anything, from a public or commercial building, a housing development or a street scene improvement scheme. We hope that all our local authorities, architects, contractors and clients will all put forward schemes to show that design quality is as strong as ever.

Previous winner - Sea City Museum

This Years Schemes

You can find this years nominees below.

St Alphege Learning & Teaching Building, University of Winchester
  • Applicant: Design Engine Architects
  • Architects: Design Engine Architects
  • Client: University of Winchester

St Alphege Learning & Teaching Building, University of Winchester

The Urban Design Award Winner

The St Alphege Building is situated within a central location of the King Alfred Campus in Winchester on a steeply sloping site, overlooking a large playing field with views to the South Downs. Providing 10 flexible teaching studios, breakout spaces, and a rooftop extension, the building is connected to an existing 1970’s building by a glazed atrium.

The scheme has been pivotal in re-establishing the University’s frontage to the street and has also focussed on the areas between the buildings which form an important social space. Innovative technology has been used to harness and control passive environmental factors to give more comfortable space to aid teaching, and the use of natural light and ventilation help reduce energy consumption.

More info…

Mary Rose Museum
  • Applicant: Mary Rose Trust
  • Architects: Wilkinson Eyre with Pringle Brandon Perkins+Will
  • Client: Mary Rose Trust

Mary Rose Museum

People's Choice Award Winner

This museum permanently houses the hull of the Mary Rose, which requires highly specialist environmental conditions to enable conservation to continue. Designed from the inside-out, the museum building takes many of its cues from the historic ship, allowing its hull, artefacts and exhibitions to take centre stage and create a visitor experience befitting this remarkable piece of history.

Care has been taken to keep the height of the museum as low as possible to remain sensitive to the proportions and scale of the surrounding context: adjacent to Admiral Nelson’s HMS Victory and the listed Admiralty buildings in a late 18th Century Dry Dock that is listed as a Scheduled Ancient Monument.

The low-profile, shell-shaped metal roof follows this logic and reduces the internal volume of space which has to be environmentally controlled to precise standards to ensure the conservation of the hull.

More info…

Ryde School
  • Applicant: Isle of Wight Council
  • Architects: Walters & Cohen Architects
  • Client: Ryde School

Ryde School

Quality Places Award Winner

The new entrance building for Ryde school is a foil to the existing listed Westmont building, the design portraying modern elegance and simplicity. It is positioned to create a pleasant green space for students, replacing a former car park, and creates a striking first impression of the school.

The two-storey L-shaped building encloses a landscaped courtyard whilst the building draws inspiration from its context, maximising the long views over the Solent and evoking a sense of serenity. The siting, design and choice of materials have been developed with a view to achieving a sustainable building; in particular all of these elements aid the passive regulation of temperature, and limit the requirement for artificial lighting within due to controlled use of solar gain, and therefore reducing its overall energy consumption.

More info…

Eastleigh House, Eastleigh
  • Applicant: Stride Treglown
  • Architects: Stride Treglown
  • Client: Eastleigh Borough Council

Eastleigh House, Eastleigh

Eastleigh House has been refurbished to provide flexible, modern and sustainable office accommodation for 350 employees, transforming the existing building with a contemporary render facade, photovoltaic rainscreen cladding and a new glass box at the corner which has created a landmark in the city centre. Additional floorspace has been created by filling in the existing undercroft to house a public customer service centre.

The building has been reconfigured to provide simple, low energy workspaces with a high level of sustainability, significantly contributing to the Council’s carbon impact reduction and energy savings. The refurbishment supports the long term regeneration of the area and is a ‘designed for all’ inclusive building that addresses staff and visitor accessibility requirements and embraces a wide spectrum of users.

More info…

The Gateway, Ringwood
  • Applicant: New Forest District Council
  • Architects: New Forest District Council Environmental Design Team & HCC Architects
  • Client: New Forest District Council

The Gateway, Ringwood

The Gateway has created a new and welcoming point of arrival in Ringwood. It comprises a public square and civic building, which contains offices for 3 different councils, a large assembly room, and public conveniences. There is an internal courtyard onto which the assembly room can ‘break out’, linked to the public square with decorative gates, inspired by a woodland theme.

The square has a ‘woodland garden’ atmosphere with seating and artwork supporting local distinctiveness, but is also situated to allow ease of movement from nearby car parks and public transport across and beyond it. The brick clad cross laminated timber frame building has been designed to be open and welcoming to the public whilst being sufficiently robust for a town centre location. The building has natural ventilation and light and also a mechanical ventilation system, air source heat pumps and a green sedum roof.

More info…

St Valentines Close, Winchester
  • Applicant: T2 Architects
  • Architects: T2 Architects
  • Client: Drew Smith Homes

St Valentines Close, Winchester

On the site of a former commercial laundry, St Valentines Close occupies a prominent corner location on the edge of a conservation area in Winchester. The mixed use redevelopment comprises 14 new houses plus 300 sq m of office space designed to be sympathetic to the surrounding predominantly Victorian and Edwardian terraced housing.

The new houses follow a simple, ordered design creating a subtle rhythm to the street frontages. Each house has a private garden with integrated cycle and bin storage and an allocated parking space to the rear. A new footpath was also created through the site to connect 2 adjacent roads.

The mix and amount of the development was dictated by local planning policy, which required that some employment generating accommodation be included as the previous site use provided some employment.

More info…

Burma Road Student Village, University Of Winchester
  • Applicant: Architecture PLB
  • Architects: Architecture PLB
  • Client: University of Winchester

Burma Road Student Village, University Of Winchester

This development comprises 499 study bedrooms in groups of 5-8 bedrooms sharing communal kitchen and dining facilities, with 2 one-bedroom warden’s flats. Shared facilities for the whole university such as a learning cafe, laundry and gymnasium are located at the heart of the development with the central area providing a focus for the student community.

As it can be viewed from afar, the design had to protect the views both in and out of the scheme whilst being sympathetic to the nearby Grade II listed hospital wing. Two different colour bricks were used to clad the blocks to reduce the collective visual impact whilst each pavilion in the scheme is positioned to provide views through the site and to create dynamic spaces in between. A full range of sustainable technologies have been used to reduce carbon footprint whilst providing ease of use and convenience for students.

More info…

Get in touch